fbpx
Пампорово, 4870 Pamporovo

5 ное.

Чепеларе

Чепеларе (Chepelare) е курортно градче, което се намира в южна България в близост до Смолян и Пампорово. Градът е разположен на двата бряга на река Чая. На километър от Чепеларе се намират две ски-писти – Мечи чал 1 и Мечи чал 2, които се обслужват от лифт. Около града е изградена писта за ски-бягане и биатлон. Чепеларе е привлекателна дестинация както през зимата за ски туризъм, така и през лятото за туристически преходи – Кръстова гора, Пампорово,Чудните мостове и др. София – Чепеларе – 213 км. Пловдив – Чепеларе – 65 км. Варна – Чепеларе – 421 км.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

От древността Родопите са тайнствена и загадъчна планина. Планината на митичния Орфей и бесите – пазителите на прочутия храм на Дионисий. Археологическите разкопки свидетелстват за наличието на живот от около ХІІ век пр. Христа. Останките от множество тракийски крепости говорят, че тук в древността е кипял богат обществено-културен живот. Залежите на руда в региона благоприятстват за развитието на металодобива и ювелирното изкуство от дълбока древност.

Откритите при археологически находки стъклени съдове, чаши, токи, монети и керамика от късната римска епоха (379-450 г. сл. Хр.) свидетелстват за продължаващия интензивен стопански живот. През 1911 г. при направени разкопки са открити следи от римска баня, която за сега е единствената следа от градско строителство в Централните Родопи.

От периода на Първата и Втората българска държава (681-1393 г.) са открити множество средновековни крепости, селища и некрополи, някои от които продължават да се използват още от тракийско време.

През епохата на Българското Възраждане (1762-1878 г.) в гр. Чепеларе и селищата около него кипи оживена културно-просветна дейност, илюстрирана от съществуващите 14 храма и 72 параклиса. Четирите от църквите са декларирани като художествени паметници на културата с национално значение, а една от църквите и 15 параклиса са декларирани като паметници на културата от местно значение. Към всеки храм е съществувало и училище.

Туристите могат да разгледат църквите ‘Св. Атанасий’ и ‘Св.Богородица’, Музеят по спелеология и български карст, който е уникален по вид не само у нас, но и на Балканския полуостров и Европа. .

В града отскоро функционира и Музей на ски спорта  , разказващ за богатата история на белите спортове в района.По източния склон на мощния родопски рид Чернатица се намира едно от най-красивите природни творения в България – Чудните мостове, наречени така съвсем заслужено заради чудната си красота…

Call Now Button